Zašto je važno redovito servisirati klima uređaje?

Završetak sezone hlađenja, što je obično ovisno o podneblju gdje živite od rujna do listopada, pravo je vrijeme za redoviti servis i čišćenje klima uređaja.
Tijekom toplih dana vaš klima uređaj uredno je hladio prostor u kojem boravite, te pritom na unutarnjoj jedinici u isparivaču i kadici sakupljao nečistoće, prašinu, bakterije, viruse i ostale mikroorganizme. S obzirom da u režimu hlađenja unutarnja jedinica služi kao isparivač, te stoga hladi, na njemu se kondenzira vlaga iz prostora. Uz prašinu koja je na žalost neminovna u našim domovima i prostorima gdje radimo stvara se idealna podloga za razvoj mikroorganizama koji su štetni i prenose se u naše dišne puteve.
Nepotrebno je napominjati u ovo vrijeme koliko je to opasno za naše zdravlje, no bitno je napomenuti da je izuzetno važno po završetku sezone hlađenja klima uređaj servisirati i očistiti.

Servis je bitan kako biste provjerili je li vaš uređaj ispravan, ima li dovoljno rashladnog medija, je li cirkulacija zraka optimalna ili je možda smanjena uslijed nakupina prljavštine na isparivaču i kondenzatoru.
Ukoliko količina rashladnog medija nije optimalna, uređaj ne radi prema specifikacijama (ne hladi ili ne grije dovoljno), opterećuje kompresor, te u konačnici troši više električne energije.
Ukoliko su isparivač i kondenzator zapunjeni prljavštinom uređaj opet ne radi optimalno jer je spriječena cirkulacija zraka što je esencijalni mehanizam funkcioniranja uređaja.

Posljedice takvih neodržavanih uređaja su prije svega nezdravo okruženje koje stvara uređaj pri svakodnevnom radu, te opterećenje sustava i povećana potrošnja električne energije.

Kako bismo izbjegli navedeno potrebno je redovito održavanje klima uređaja. Najbolje bi bilo odmah po završetku sezone hlađenja, znači sredinom jeseni. Na taj način dočekujete spremni i sigurni sezonu grijanja (ukoliko klima uređaj koristite za grijanje) i slijedeću sezonu hlađenja. Najgora opcija je preskočiti servis i započeti novu sezonu zapuštenim uređajem. Na taj način dajete priliku mikroorganizmima da se bez problema odmah nasele u isparivaču (unutarnjoj jedinici vašeg uređaja), a i račun za struju bit će veći nego što je potrebno. Važno je napomenuti i da redovitim servisom produljujete radni vijek klima uređaja, te stječete uvjete za jamstvo proizvođača.